Bronkoskopi işlemi gerekli görüldüğü çok sayıda durum üzerine havayolları yani bronşların içeriden detaylı olarak incelenmesi yöntemidir. Bronkoskopi uygulaması ile birlikte boğaz, gırtlak, nefes borusu ile birlikte bronş ağacının detaylı analizi gerçekleştirildiği gibi bronş ağacının anatomisini inceleme fırsatı da elde edilebilir.
Bronkoskopi işlemi hem teşhis hem de tedavi uygulamaları için sıkça başvurulan yöntemlerden biridir. Teşhis amaçlı uygulanan bronkoskopi işlemi genellikle hastaların özellikle akciğer üzerinde birtakım yakınmalar üzere doktora başvurmalarıyla talep edilir.
Bronkoskopiye Hangi Koşullarda Başvurulmaktadır?
Öncelikle yapılan çeşitli görüntüleme yöntemlerinde özellikle bronşları ilgilendiren birtakım şüphelerin görülmesi doktorunuzun bronkoskopi talebi vermesini sağlayabilir. Genellikle kronik öksürük, öksürükle eş zamanlı olarak gelen kan, uzun süreli ses kısıkları gibi rahatsızlıkların altında yatan problemi teşhis etmek amaçlı bronkoskopi yöntemine başvurulur.
Bronkoskopi yöntemi göğüs cerrahisi kapsamında tedavi yöntemi sıkça kullanılmaktadır. Hava yollarında yer alan birtakım yabancı cisimlerin tespit edilmesi üzerine onları dışarıya çıkarma işleminde, trakea veya ana bronşlardan kaynaklanan iyi veya kötü huylu tümörlerin çıkarılması ve yine trakea ile ana bronşlar üzerinde meydana gelmiş birtakım daralmaların stent ile iyileştirilmesi müdahalelerinde bronkoskopi aktif olarak kullanılmaktadır.
Bronkoskopi Öncesi Hazırlık Süreci Nasıl Olmalıdır?
Her işlemde olduğu gibi bronkoskopi işleminden önce de hasta doktor bilgi alışverişinin tamamıyla sağlanmış olması gerekmektedir. Bireyin doktora başvurduğunuz andan itibaren tüm hastalık öyküsünü doktoruna anlatmalı ve varsa kullandığınız ilaçlar hakkında bilgileri aktarmalıdır. Çünkü bazı ilaçların bronkoskopi sürecinde kullanılmaması önerilebilir veya doktor kontrolünde başka prosedürler gerçekleştirilebilir. Ayrıca bu sayede bronkoskopi işlemini gerçekleştirecek ekip işlem esnasında oluşabilecek ek komplikasyonlar için önceden önlem almış olur.
Bronkoskopi günü işlem öncesinden 6-8 saat kadar önce yeme içme aktiviteleri tamamen durdurulmalıdır. Protez diş kullanımı mevcutsa bu protez dişlerin çıkarılması gerekmektedir.
Bronkoskopi İşlemi Nasıl Gerçekleşir?
Tüm ön tetkik ve bilgi alışverişi süreci tamamlandıktan sonra ve hasta ona söylendiği şekilde bronkoskopi öncesi koşulları yerine getirdikten sonra bronkoskopi için hazır olunur. Bronkoskopi öncesinde hastanın ön muayenesi gerçekleştirilir. Bronkoskopi işlemi lokal anestezi ilaçları altında gerçekleştirilir. Özellikle öğürme, yutkunma, öksürme gibi faaliyetlerin durdurulabilmesi açısından boğazın uyuşturulması gerçekleştirilir. Hastanın durumuna göre genel anestezi tercih edilebilir. Bronkoskopi sürecinde verilmesi planlanan ilaçlar veya olası ek komplikasyonlara karşı önlem amaçlı olarak damar yolu açılacaktır.
Bronkoskopi süreci boyunca nabız, tansiyon, oksijen değeri gibi çok sayıda değer sürekli olarak takip edilmektedir. Bireyin İhtiyacı olması durumunda ek oksijen takviyesi yapılmaktadır. Bronkoskopi işlemi yana yatar pozisyonda veya hafif oturur halde gerçekleştirilir, kişinin rahat olması gerekmektedir.
Endoskop temelli cihaz olan bronkoskop ile ağız ve burun deliğinden girilerek ses tellerine kadar gidilir, bu noktada ihtiyaca göre lokal anestezi ilaçları verilerek boğazın rahatlaması sağlanır. Bronkoskopi işleminde bronkoskop cihazının ses tellerinden geçtiği esnada nefessiz kalma hissiyatı gelmesi oldukça normaldir ve bu durum geçicidir, panik yapılmaması gerekmektedir. Tedirginlik ve panik üzerine ani hareketler yapılmamalı ve bronkoskopi sürecinde konuşulmamalıdır. En sonunda trakea ve bronş bölümlerine ulaşılır ve inceleme süreci başlar. Bazı durumlarda inceleme ile kalınırken bazı durumlarda ise biyopsi işlemi veya ek incelemeler için akciğere yıkama suyu verilip toplanması süreçleri gerçekleştirilir.
Bronkoskopi Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Bronkoskopi sonrası birkaç saat hasta istirahate bırakılır, anestezik aşamalar içerdiği için birey yanında mutlaka refakatçi bulundurmalıdır. İşlem sonrasında 2 saat boyunca yeme içme aktivitelerine devam edilmez.
İşlem sonrası hasta kendine geldikten sonra doktorla görüşmesi sağlanır ve ihtiyaç halinde olası ek komplikasyonlar için gerekli tetkikler yapılır. Birkaç gün boyunca tükürükle birlikte ağızda hafif kan görülmesi normaldir ancak aktif bir kanama söz konusu ise birey acil bir şekilde doktoruna başvurmalıdır.