Akciğer hastalıklarında temel tanı yöntemlerinden birisidir. Vücudun oksijenlenmesini sağlayan havayollarının endoskopisi olup direkt olarak havayollarının gözlemlenmesini ve gerek olursa örneklenmesini sağlar.


2 tür bronkoskopi vardır.
1. Rijid bronkoskopi
2. Fiberoptik bronkoskopi
Rijid bronkoskopide 50 cm lik metal tüp genel anestezi altında hastaya ağız yolundan uygulanır. Genellikle tedavi amaçlı kullanılır. Bronşların yabancı cisim aspirasyonları ( link koayabiliriz veya video) darlıklarının açılması, tümör dokusundan temizlenmesi, Lazer,cryoterapi, elektrokoter gibi tedavi yöntemlerinin uygulanması, kanama kontrolü, havayollarının temizlenmesi gibi amaçlarla yapılır.
Fiberoptik bronkoskopi ise daha çok lokal anestezi ve sedasyonla birlikte burun yoluyla veya ağız yoluyla uygulanabilir. Tanı amaçlı uygulamalarda ilk seçenektir. Solunum yollarındaki şüpheli hastalıkların teşhisinde rutin bir uygulamadır. Biyopsi seçenekleri çeşitlidir. Bunun yanında serum fizyolojik verilerek yıkama yapılıp alınan örneklerde incelenebilir.

Nasıl Uygulanıyor?

Uygulama için hastaneye yatmak şart değildir. En az 4 saatlik açlık gerekir. Uygun anestezi sonrası işlemden dolayı hastalarda herhengi bir ağrı oluşması söz konusu değildir. Ortalama 30 dakikalık bir sürede işlemler biter ve hasta 1-2 saat sonra evine gidebilir. Biyopsi yapılacak hastaların kan sulandırıcı ilaç alıyorlarsa en az 4 gün öncesinden kesmesi önerilir. 3 aydan daha kısa süresinde kalp infarktüsü geçirme hikayesi olanlarda dikkatli yapılmalı çok gerekli değilse yapılmamalıdır.
İşlem sırasında hastanın oksijenizasyon durumu ve kalp atımları monitörize edilmekte ve takip edilmektedir.

BRONKOSKOPİ VİDEOLARI İÇİN TIKLAYIN

Most Read